2018. júl. 15. - 2018. júl. 20.

Deteki Gyermektábor 2018 – Beszámoló

Idén hetedik alkalommal tartottuk meg gyerekek részére a sátortáborunkat Deteken, a Farkas család kertjében. Részünkről nagy várakozás és készülődés előzte meg, ugyanis több újdonsággal is készültünk. Amellett, hogy a gyerekek Isten igéjéből tanulhassanak az volt a célunk, hogy jól is érezzék magukat, mind a játékok terén mind az egymással való közösségben. Az idei tábor témája a Vasárnapi Iskolai Szövetség programját átvéve a csillagászat és űrhajózás volt, így a Csillagbázis nevet kapta. A bibliai történetek a csillagokhoz kapcsolódtak (A teremtés, Ábrahám, József, Bálám és Krisztus születése, eljövetele), de a tudósklub keretein belül Farkas Danitól űrhajós történeteket is hallgathattak a gyerekek. Lévai Edit pedig James Irwin keresztyén űrhajós életéről mesélt, aki a holdjáróval először autózhatott a Holdon. A Holdról való visszatérése után Krisztus földi nagykövete lett.

Amikor elhatároztuk a tábor kezdés időpontját még nem tudtuk, hogy az majd egybe fog esni a foci vb döntőjével. Nem is azért tettük be a programba, mert ez egy kihagyhatatlan esemény, hanem sokkal inkább azért, hogy amikor évek múlva visszaemlékeznek, akkor eszükbe jusson róla a deteki tábor. Így aztán sokan örülhettek, hogy mégsem maradtak le a meccsről.

A táborozókat 4 csapatra osztottuk. A tábori rendről és a csapatvezetőkről Körei Nóra és Lévai Krisztián készítettek nagyon vicces és szórakoztató kisfilmet, amit mi felnőttek is végig nevettünk. Továbbá Nóra és Krisztián minden reggel egy kis műsort adott elő képzeletbeli űrutazásukról, amiben a komoly tanulságok mellett viccek, és jó poénok váltották egymást.
A korábban már ismert játékok, mint a bobozás, céllövészet, hinta, slackline, csúszda, trambulin, biciklizés, rollerezés, kézműveskedés és a kispatak mellett újdonság volt az újonnan épített kötélpálya és a kertben kialakított kispályás focipálya. A Farkas család bebútorozta a padlásteret, ami így már inkább hasonlított egy óriási nappalihoz, és építettek új vizesblokkot, új mosogatóval, új meleg víz tárolóval, új zuhanyzókkal, csaptelepekkel és wc-vel. Szóval folyamatos a beruházás a fejlesztés, a befektetett munka, hogy Istent tudjuk ezen a helyen szolgálni.
Reggel a korán kelők, -amíg a táborvezetők áhítatot és megbeszélést tartottak-, addig csocsózhattak és kipróbálhatták a lengőtekét, volt pingpong és kézműves lehetőség, valamint egyéb társasjátékokra lehetőség.  A zenés reggeli torna jól megmozgatott minket. A délelőtti tanítás két korcsoportra lett osztva, egyrészt mert többen is voltak tanítóink, másrészt pedig a létszám és a figyelmük megosztása is könnyebbé tette a bibliai alkalmakat. A kicsiknél Tóth Melinda és Madarász Zsuzsi tanított, a nagyobbaknál az egri gyülekezetből Dr. Maszárovicsné Évi és én voltunk a felelősök.  Az ebéd előtt  kiscsoportos beszélgetésre volt lehetőség, 4-5 fős létszámban. Délutánonként volt szabadidő, sorverseny és tábori számháború. Maszárovics Dani hegedű kísérete mellett a tűz körül esténként lehetett énekelni  Madarász Zsuzsival és Nórival. Ez új program volt a táborunk életében, és egyben hagyományteremtő is. A gyermekek is megnyíltak az imádkozásra, a nap végét a tűz mellett imádságban hálaadással tudtuk zárni.

Esténkét távcsővel lehetett figyelni a bolygókat és a Hold krátereit. Gyönyörűen látszott a Szaturnusz gyűrűje és a Jupiter a négy Galilei holdjával. A mi Holdunk kráterei is elkápráztattak bennünket. A világegyetemben uralkodó rend is Isten teremtő hatalmáról beszélt nekünk. A szerdai napon esőzésre ébredtünk, de amikor délután majdnem életbe lépett a szegényes „B”-terv, akkor elállt az eső és újra kimehettünk a szabadba. Az esőzés miatt egy-két beázott sátrunk akadt, de a lakóiknak találtunk gyorsan száraz helyet.

Ezen a napon ifj. Madarász Tamás is készült valódi rakéta kilövésekkel. Biztonságos körülmények között lőtte ki a kis műholdját, a palack és a papírrakétákat. A gyerekek hangos taps és a „még egyszer, még egyszer” kiáltással ünnepelték Tamás bemutatóját, a siker óriási volt.
Idén nem terveztünk túrát, de a táborozók megszavaztak egy sétát a faluban, így meglátogattuk a kecskéket és a bárányokat a falu másik végében. A táborunk kertjében kislibák állták a simogató, szorongató kis kezeket.
Az utolsó este a záró tábortűz után 23 óra 6 percre vártuk, hogy megláthassuk a Nemzetközi Űrállomást, ahogy a tábor felett fényesen ragyogó csillagként repüljön át. Bár sokat volt felhős az ég, minden este tudtunk távcsövezni, és csütörtökön mire az űrhajó is fölénk érkezett, ismét tiszta lett az égbolt. A gyerekek megtapsolták a látványt, amit úgy éreztem, hogy nekünk volt előkészítve, pont akkor járt felettünk és a tiszta eget is megkaptuk hozzá.

Nagy hála van a szívünkben, hogy Isten megőrzött bennünket minden területen, hálás vagyok az áldásaiért. Hálás vagyok a ránk bízott szolgálatért, hogy láthattuk azt is, hogy lehetnek terveink, de azok akkor működnek ha Isten megáldja azokat. Hálás vagyok az imádkozó gyülekezetekért (Miskolc és Eger), érezhettük ennek az erejét. Hálás vagyok a Farkas családnak, hogy ismét Náluk lehettünk, a befogadó önzetlen szeretetükért. Hálás vagyok a segítőinkért a konyhán:  Nehézyné Irmuska, Dr Karádi Ágika, Jávori Ági és Borbély Ádám, valamint a főszakácsunk a faluból, Rózika néni. Hálás vagyok a segítőkért akik a gyerekekkel tudtak foglalkozni: Dr. Maszárovicsné Éva, Tóth Melinda, Madarász Zsuzsi, Körei Nóra, Németh Dóra és Kristóf, Nehézyné Gyöngyi, Borbély Andi, Lévai Edit, Csolák Anita, Lévai Attila és Ruth, Lévai Krisztián, Kéri Máté, Farkas Dani és Nehézy Dávid. A zenei szolgálatért külön köszönet Maszárovics Daninak.

Szeretettel a táborvezetés nevében

Nehézy Laci